[O1] Brak potrzebnych wyprowadzeń ze sterownika ABS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrxx22
    Classic
    • 2006
    • 5

Dobra kilka wyjaśnień z mojej skromnej strony....

Niewysłąnie nalepek nie było i nie jest kwestią mojego lenistwa tudzież zapomnienia ale pewnej burzliwej debaty na temat komu dawać a komu nie wlepę...zostało ustalone że wlepę będzie dostawać się na spocie bo jeśli ja ją wysyłam a potem słuch ginie po delikwencie to IMHO szkoda mojego zachodu i funduszy

Wlepki jeszcze są...dziś zrobię przeliczenie stanu faktycznego i skontaktuję się z hEllo) w kwestii ew. docięcia

I przepraszam za brak info o tych nalepkach na wątku ale nie mogłąm się zalogować od dość długiego czasu

Co do spotów...to ja jestem jak najbardziej za za takim rozwiązaniem....

A co z ogniskiem :?: grillem :?: hmmmmmmmmmm :?: :evil: krzyś :evil:
    olo
  • pwgajda
    Drive
    • 2005
    • 90

Witam, zastanawiałem się czy nie umieścić temat ten jako przedłużenie tematu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=10064 w dziale Audio, ale problemy na które się napotkałem, są raczej natury technicznej .
    Zacznę od początku:
    Jako, że postanowiłem podłączyć pod oryginalną navi zamiast sygnału gala sygnały abs, porobić klika fotek i wrzucić na forum, wziąłem się kilka dni temu za rozbebeszanie instalacji i szukania odpowiednich kabelków. Wszędzie, gdzie czytałem informacje na temat takiego podłączenia, to pisało, że należy znaleźć (Golf 4 i pochodne) główną wiązkę, która idzie od silnika i w niej są kabelki zielono-biały i zielono-żółty, pod które trzeba się wpiąć. Wiązkę znalazłem, a w niej po jednej sztuce zielono-białego i zielono-żółtego kabelka, myślę sobie- super. Jak widać na ostatnim zdjęciu (zaznaczone czerwoną obwódką) pięknie się wlutowałem w kabelki, poskładałem wszystko do kupy, następnie odpowiednie skorygowanie parametrów navi no i jazda kalibrować. Przejechałem 25 km i nic, nawigacja całkiem zgłupiała. Jako że był wieczór, to podłączyłem z powrotem sygnał gala i poszedłem przespać się z problemem. Poszukałem jeszcze innych materiałów, no i znalazłem ten: http://forums.tdiclub.com/showpost.p...&postcount=394
    Wynika z niego, że potrzebne sygnały są obok pedału hamulca, tak kierując się podanymi tam wskazówkami poszukałem u siebie no i nie ma...hmm, wkurzyłem się trochę i zdecydowałem, że dostanę się do sterownika przy pompie, wyjmę wtyczkę i sprawdzę które to kabelki. Jak myślałem ,tak zrobiłem. Aby dostać się do sterownika/pompy trzeba zdjąć czarną obudowę z przekaźnikami, która jest obok zaworku n75(na trzecim zdjęciu widać ją po lewej stronie zdjęcia). Widać wtedy wtyczkę przy sterowniku ABS i trzeba wtedy pociągnąc wystający z niej dzyndzel (zaznaczone strzałką nr 1) i wyjąć wtyczkę w kierunku zaznaczonym strzałką nr 2. Po wyjęciu wtyczki, należy podważyć śrubokrętem plastik, który chroni kabelki no i mamy wyprowadznia. Moje pierwsze zdziwienie nastąpiło, gdy wyjąłem wtyczkę - wtyczka ma 47 pin, czyli jest to wtyczka od pompy z ESP (ja mam tylko ABS/ESR, które ma mieć 25pin). Po porównaniu wyprowadzeń wtyczki z dokumentacją (strona 6) http://pics.tdiclub.com/data/565/vw_a4_wd_75.pdf okazało się, że wszystkie sygnały(przekrój i kolory kabli) wchodzące/wychodzące do strerownika są takie jak podano, poza dwoma - akurat tymi których szukam. Wg dokumentacji powinny być na pin 8 (47a/8 ziel-żół) oraz pin 10 (47a/10 ziel-biał). To co ujrzałem pokazuje zdjęcie nr 2 - puste miejsca po pin 8 oraz 10
    Wynika z tego, że błędnie wpiąłem się w instalację oraz, że prawdopodobnie czesi/niemcy zaoszczędzili w instalacji na dwóch kabelkach, uznając pewnie, iż żaden z posiadaczy taniej Octavi nie będzie chciał montować w niej oryginalna nawigację. Powiem szczerze iż fakt braku tych sygnałów, niezmiernie mnie zdziwił, ponieważ przejrzałem forum octavii,golfa i navi-forum w niemczech i tam nikt nigdy nie pisał o podobnym problemie. Wszędzie piszą, że kable są do znalezienia w głównej wiązce za bezpiecznikami. W związku z tym tematem mam do was prośbę, może są wśród was osoby bardziej zaznajomione z tematem i mi powiedzą, czy :

1. To normalne że tych sygnałow u mnie nie ma.
    2. Czy mogę dorobić/dorzeźbić brakujące piny i będzie to działać z navi.

Ewentualnie jak komuś się nudzi lub ma ochotę spojrzeć na swoją wtyczke to może mi dać znać czy poszukiwane wyprowadzenia u siebie posiada, będe b. wdzięczny.
    Za wszelkie sugestie i uwagi z góry dziękuję.

Acha, może się komuś przyda przy uszkodzeniach czujników/instalacji ABS rozpiska sygnałów, które idą do sterownika od poszczególnych kół - zdjęcie nr. 1

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...